Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

середу, 26 вересня 2012 р.

Рідний музей: освідчення в любові

Наразі у жодної людини не виникає сумніву  у необхідності існування музеїв. У посланні Президента України до українського народу 2012 р. проголошено Роком культури та відродження музеїв. У нашій державі діє 499 музейних установ і 1140 філій та відділень, у яких знаходиться 12 млн. одиниць фонду.
Найбільш дорогими для людей є краєзнавчі музеї, де зберігається пам'ять про їх рідний край, його пам'ятки і минуле. До року культури та відродження музеїв 25 вересня у відділі мистецтв ЦМБ ім.М.Горького був проведений захід, присвячений  Кременчуцькому краєзнавчому музею, - слайд-шоу "Рідний музей: освідчення в любові".
Учасники заходу - студенти Кременчуцького медичного коледжу - зустрілись з науковим працівником музею - завідуючою відділом дожовтневого періоду О.В.Коваленко. Драматична  історія Кременчука, доля його пам'яток, архітектурних споруд, людські долі - весь літопис нашого міста досліджується музеєм.   
О.В.Коваленко розповіла про одну з найяскравіших архітектурних пам'яток  - собор Успіння Пресвятої Богородиці, який до Великої Вітчизняної війни був окрасою і візитною карткою міста, і не зберігся до нашого часу.
Перед присутніми розкрилась історія Кременчуцького краєзнавчого музею, заснованого в 1937р., що пережив репресії, трагедію окупації і знову відродився у 1966р.
На заході був продемонстрований відеоряд із світлинами музею в різні періоди його існування, фрагмент кінохроніки 1943р. "Кременчук після визволення від німецько-фашистських загарбників", документального фільму "Трагедия,которую мы не видели".
Слайд-шоу доповнив перегляд літератури "Музей - Украйні всій краса", що широко представив краєзнавчі видання з фонду ЦМБ ім.М.Горького: праці кременчуцьких музеєзнавців, краєзнавців, спогади кременчужан, книги, видані підприємствами, навчальними закладами міста.
Кременчуцький краєзнавчий зараз переживає важкі часи : тривалий ремонт, проблеми збереження експонатів. Тому присутні  побажали, щоб не стало пустим гаслом проголошення 2012 року Роком  культури та відродження музеїв, щоб завжди у нього було багато вдячних відвідувачів, щедрих спонсорів та увага і повага з боку влади.
Наостанок музею подарували рідкісні документи, пов'язані з життям живописця XIX ст. уродженця Кременчука Є.Ф.Крендовського .

                                   Шиндіна О.П.,завідуюча відділом мистецтв ЦМБ ім.М.Горького

Немає коментарів:

Дописати коментар