Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

понеділок, 2 квітня 2018 р.


Блукав  художник  містом…

Як здорово, що й досі відбуваються відкриття! Так можуть сказати ті, хто прийшов до відділу мистецтв Кременчуцької Центральної міської бібліотеки аби поспілкуватися з полтавським і кременчуцьким краєзнавцем, істориком, автором сайту "Полтава историческая" Сергієм Бояренцевим. Сергій Михайлович презентував книгу "Художник Е.Ф.Крендовский. Известное о неизвестном", одним з авторів якої він є.

Євграф Федорович Крендовський - художник XIX ст., творчістю якого цікавляться мистецтвознавці, чиї твори прикрашають музеї Києва, Санкт-Петербурга, Миколаїва, Москви, Харкова, Таганрога, Пскова, приватні колекції... Уродженець Кременчука, котрий залишив по собі багато закритих сторінок біографії. Сергій Бояренцев і інші автори книги останні декілька років проводили історичну розвідку життя живописця і результати її опублікували в книзі, яка щойно вийшла з друку.


На прем'єрі зібрались ті, хто дійсно зацікавлений в історії міста. Присутні із завмиранням слухали нові відомості, якими автори доповнили і розширили біографію Є.Крендовського. Приголомшуючою новиною стало відкриття С.М.Бояренцева і В.О.Тарасова - виявилося, що на знаменитому полотні "Площа провінційного міста" (Третьяковська галерея, Москва) зображені Крюківські інтенданські склади! Яка прекрасна подія для міста! Тепер ми можемо бачити як виглядав Крюків у середині XIX ст.


Несподіванки чекали читачів, коли С.М.Бояренцев розповідав, що, завдяки зусилллям нащадків Є.Крендовського, вдалося скласти генеалогічне древо художника і встановити датування деяких його полотен і імена персон, представлених на портретах, написаних майстром. І прекрасним доповненням стала музична поема Л.Ю.Бояренцевої "Площа провінційного міста", яку композиторка присвятила картині Є.Крендовського. 
Так, завдяки величезним зусиллям, кропіткій праці декількох краєзнавців, допомозі музеїв, приватних колекціонерів з'вилась рідкісна книга "Художник М.Е.Крендовский. Известное и неизвестном". Прекрасно, що дослідниціка краєзнача думка нашого міста не зупиняється. Відділ мистецтв дякує Сергію Михайловичу Бояренцеву за подарований примірник книги, яку тепер зможуть почитати всі бажаючі. І сподіваємось, що на цьому його розвідки у галузі краєзнавства не припиняться.

Шиндіна О.П., завідувачка відділом мистецтв ЦМБ

Немає коментарів:

Дописати коментар