Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

середу, 19 червня 2013 р.

Наші серця болять і досі…

22 червня – День скорботи та вшанування пам’яті жертв війни в Україні

В цей день 1941 року розпочалася трагедія, яка поділила відлік історії на періоди «до війни» і «після війни». З того часу рани, завдані війною, болять. Сьогодні із сльозами на очах і вдячністю в серці ми згадуємо захисників. Вічна їм пам’ять і слава!
         Чим далі відходять в історію трагічні події тих років, тим пильніше ми в них вдивляємося, аналізуємо, вивчаємо.

     


Книга:    Левітас Ф. Л. Друга світова війна: український вимір. – К.: Наш час, 2012. – 272 с.      присвячена суперечливим сторінкам минулої війни. Автор намагається дати відповідь на найболючіші питання минулого: чому почалася друга світова війна, хто винуватець в найбільшій  трагедії ХХ ст., який внесок зробив український народ у перемогу над нацизмом.
    

  Про трагедію і подвиг перших років війни, ціну великої перемоги розповідається в книзі:    

Україна в Другій світовій війні: погляд з ХХІ століття: Історичні нариси у двох книгах. – К.: Наукова думка, 2010.  На основі аналізу вже опублікованих матеріалів і нових документів більшість з яких вперше публікується, подається сучасне бачення мобілізаційних заходів, бойових дій на території України, політики окупаційної влади, повсякденного життя цивільного населення в умовах нацистського режиму.


         Складовою німецького «нового порядку» був Холокост.  

Книга  Кузнецов А. Бабий Яр: Роман-документ. – К.: «Саммит-Книга», 2008. – 368 с.   присвячується пам’яті всіх загиблих від рук нацистських окупантів в Бабиному Яру. Про цю книгу краще за все сказати словами самого автора: «Я пишу так, словно даю под присягой юридическое показание на самом высоком честном суде – и отвечаю за каждое своё слово. В этой книге  рассказана только правда – ТАК, КАК ЭТО БЫЛО».


Читачам пропонується унікальний збірник творів 
Ніхто не забутий, ніщо не забуте: [збірник] / В. Д. Ольшанський, В. К. Бондар, М.А. Царьов. – К.: Україна. – 2011. – 856 с.   Зібрані тут нариси й оповідання висвітлюють різні сторони фронтового життя, торкаються різних періодів тієї страхітливої війни, але їх єднає величний образ Воїна-Визволителя, його самопожертва і героїзм у роки воєнного лихоліття.

         Про боротьбу українського народу за визволення з-під ярма гітлеризму розповідається в кіноповісті     
Довженко О. Україна в огні: кіноповість. – К.: Україна, 2004. – 144 с.  Кіноповість у свій час розкритикована, засуджена і заборонена до постановки й друку Сталіним, є унікальним документом тієї епохи.  «Україна в огні» - чесна, неприхована правда про перший період війни. У творі діють дві основні сили: прості радянські люди, з другого боку  завойовники. Щось середнє між добром і злом – військовий прокурор, весь просякнутий підозрою до рідних людей, бездушністю й показним патріотизмом.
         Історія пережитої народом трагедії і добутої перемоги живе сьогодні  з нами. Вона – джерело болю й розпачу, гордості й слави нашого народу.


Головний бібліограф інформаційно-бібіліографічного відділу Н.М.Ткаченко

Немає коментарів:

Дописати коментар