Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

понеділок, 3 березня 2014 р.

"НА ВІЧНІМ ШЛЯХУ ДО КОХАННЯ..." (До 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка)



Шевченко Т.Г. Автопортрет. 1840 р.
Спробувати сьогодні детально розповісти про Т.Г.Шевченка - це все одно, що намагатись охопити неосяжне. Сотні досліджень, статей, творів літератури й мистецтва присвячені генію Кобзаря, і цей потік нескінченний. Велична постать Т.Г.Шевченка-поета, громадянина, патріота підчас закриває від нас Т.Г.Шевченка-людину з її прагненнями, радощами і стражданнями.
Працівники відділу мистецтв ЦМБ ім.М.Горького поставили собі за мету розкрити особистіть Тараса не з боку його літературної творчості, а показати його як художника - живописця, гравера, і як людину з величезною потребою кохання.
Вечір-спогад "На вічнім шляху до кохання...", присвячений 200-річчю від дня народження Кобзаря, провели у літературно-музичній вітальні ЦМБ ім.М.Горького О.П.Шиндіна і І.В.Літвінова для студентів ПТУ № 26. 
Про декілька жінок, що надихнули художника на створення віршів і картин, йшла розмова на заході. Імена Ганни Іванівни Закревської, Агафії Омелянівни Ускової, Ликери Полусмакової сколихнули почуття Поета, закарбувались у його серці.

Портрет Г.І.Закревської


Портрет А.О.Ускової з донькою Наталкою


Портрет Л.Полусмакової. 1860 р.




Саме завдяки ним пензель Т.Шевченка створив найкращі й найпоетичніші портрети. Коханням своїм він звеличив їх, і з буденних жінок - різних за характерами і вдачею, - Поет і художник писав Мадонн.

"Катерина". 1842 р.
Найвидатніша картина живописця "Катерина" стала не тільки живописним втіленням його однойменної поеми, - вона є даниною вдячної пам'яті Оксані Коваленко, подрузі його дитинства. Спогад про неї зігрівав серце Тараса завжди - і у Санкт-Петербурзі, і у далекому засланні, і після повернення на Україну.
Фрагменти художнього фільму "Тарас Шевченко" (1951 р.) розкрили перед присутніми трагічну долю Т.Шевченка-художника, якому на протязі 10-ти років казарменного життя на засланні було заборонено малювати й писати. 
...Їх долі булі різні - у тих жінок, що їх кохав Т.Шевченко. Але ж їм присвячені його вірші, їх образи втілені у шевченківських картинах. І відтоді їх життя - вічність.

Шиндіна О.П., зав відділом мистецтв  ЦМБ ім.М.Горького

Немає коментарів:

Дописати коментар