Місія бібліотеки - забезпечення якісним обслуговуванням громади міста

вівторок, 23 червня 2015 р.

Ніч без війни
21 червня  2015 року з 19 до 22 години  біля відділів абонементу та читального залу ЦМБ ім. М. Горького час повернувся в зворотній бік – це бібліотекарі спробували відтворити останній мирний день сорок першого року за допомогою вуличного заходу під назвою бібліосутінки  «Ніч без війни».
Понад 70 років пройшло з тої пори, а в пам'яті і досі живе те відчуття  щастя і безтурботності, яке панувало 21 червня 1941 року: випускні вечори в школах, неспішні прогулянки вулицями, танці під живу музику, посиденьки в дворах та парках за партією в шахи…
Ніхто ще й не здогадувався, що завтра і до нас докотиться війна – одна з найкровопролитніших та найжорстокіших в історії людства. А поки що усі живі-здорові, і, здається, ніщо не зможе змінити той нехитрий життєвий уклад, який панував в містах і містечках України.
Саме цю атмосферу спробували відтворити працівники бібліотеки за допомогою автентичних речей та ретельно підібраних нарядів, завдяки чому частина вулиці Леніна поблизу бібліотеки перетворилася на довоєнний Кременчук.

 
Біля бібліотеки працював інтерактивний майданчик, куточки для фотографування – один з патефоном та раритетною етажеркою, а інший зі справжньою настільною лампою, якими користувалися в 30-40-х, старовинною книгою та окулярами.
  І діти, й дорослі завзято орудували ножицями під керівництвом викладача навчального центру «Лідер» Дмитра Короля, який запропонував навчитися робити витинанки. Зі звичайного паперу з’являлися символи миру – голуби, метелики та ангели, якими тут же прикрашали гілки розлогих лип навпроти бібліотеки.

У відвідувачів заходу, якими стали звичайні перехожі, визвали цікавість виставки «На хвилі пам’яті» у відділі читального залу та «А завтра була війна» у відділі абонементу. Ретро-кінозал, де демонструвалися кінострічки 30 – 40-х років, був вщерть заповнений глядачами, а з ретро-гучномовця трішки хриплувато лунала ностальгічна музика тих часів.  Всі бажаючі змогли долучитися до акції «Вони подарували нам життя» – виставки світлин рідних і близьких часів війни та запалити свічку пам’яті.



Окрасою заходу стало танго у виконанні 2-х пар – волонтерів, які зголосилися станцювати на святі, підключившись до участі в ньому завдяки рекламі у соцмережах.
  В заході прийняли участь члени КВР «Україна» – хлопці в воєнній формі танцювали з панянками в ошатних сукнях і грали в шахи. Доречі, шахи були однією з улюблених розваг того часу, та й зараз багатьох перехожих зацікавила можливість пограти в шахи прямо посеред вулиці! По тому, як світилися їх обличчя, стало зрозуміло: як же нам не вистачає всього цього зараз – щирого людського спілкування та простих радощів життя!
 


Коли день плавно перейшов у вечір і сутінки огорнули місто, всі учасники заходу віддали шану полеглим на війні, запаливши свічки у вигляді цифри «41» та завмерши у хвилині мовчання.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар